top of page

5 způsobů, jak zlepšit vyhledávání (SEO)

jak zlepšít SEO

​V dubnu provedli pouze Američané neuvěřitelných 15,5 mld. webových vyhledávání. Studie však ukazují, že první odkaz v seznamu obdrží pouze 40% kliknutí. V současné době, jednoduše vytvoření skvělé webové stránky nebude pro přilákání nových zákazníků vůbec stačit. K tomu aby jste získali "alespoň" těchto 40% pozornosti, vaše stránky musí být rovněž úspěšné ve výsledcích vyhledávání. Jde o termín jenž se nazývá optimalizace pro vyhledávače - Search Engine Optimization - SEO.


Pokud se chcete slušně umístit na Google a dalších vyhledávacích stránkách, budete muset také optimalizovat své stránky. To vyžaduje pečlivou práci a plánování. Je to důležitý způsob, jak přilákat nové zákazníky do svého podnikání, který by se v dnešní době neměl nijak podcenit.


Jak na SEO? To vyžaduje trpělivost. Může to trvat měsíce, než uvidíte výsledky. Jde o stále probíhající proces, kdy vyhledavač neustále pozoruje vaši stránku a sleduje její vývoj. Zní to složitě, ale nebojte se, mám pro vás několik tipů, které vám pomohou zlepšit vaše stránky a hodnocení.


Zvolte klíčová slova, pečlivě


Vaše klíčové slovo-fráze je hledaný výraz, který vede návštěvníky na vaše stránky. Tu by jste měli použít při optimalizaci každé z vašich stránek, vždy pro jednu a pouze jednu frázi. Měla by být relevantní pro vaše podnikání a obsah dané stránky. První pozice vysoce navštěvovaných slov, se však obsazují velice těžce. Zaprvé nejste jediní, kdo by rád urval "tučnější kořist" a zadruhé konkurence je již dávno zavedená. Dostat se na první stránku znamená, odsunout někoho na stránku druhou. To samé platí u pozic na první stránce. Být první na první vysoce používané stránce klíčového slova, vyžaduje často profesionální přístup a znalosti odborníků. Je to neustálý boj a nejste sami kdo chce být první. Lze se však zaměřit na méně vyhledávaná slova, kde udržet první pozici může být mnohem jednodušší a efektivnější.


Uvedu příklad. Máte například fitness klub na Praze 3, jakým je například Fitness Maximus, sportovní klub našeho zákazníka. Vyhledávanému slovu "Fitness" odpovídá cca 1 550 000 000 stránek, které vám Google nabízí. Oproti tomu klíčové slovo "Fitness Praha 3" má pouze 504 000 stránek. Je mnohem jednodušší obsadit pozice první strany u klíčových slov, které nemají menší počet vyhledávaných stránek, než u těch nejžádanějších slov. Důvod je jednoduchý. Každý si myslí, že nejvyhledávanější klíčové slovo je to nejlepší. Ano, je, ovšem u klíčových slov, které nabízejí obrovský počet stránek již musíte počítat s profesionálním přístupem SEO odborníků, jejichž servisní náklady se mohou pohybovat až v desítkách tisíc korun měsíčně. A to se nebavíme o nákladech na další marketingové a PR náklady. Sledovanost takových klíčových slov je velice rozdílná. Krom počtu vyhledávání a množství stránek věnujících se tématickému klíčovému slovu, mají také obě klíčová slova veliký rozdíl ve významu samotném. Kdo bydlí na Praze 3, a potřebuje zjistit jaká jsou fitka kolem spíše použije frázi "Fitness Praha 3" než "Fitness", protože pod slovem Fitness se skrývá příliš velký mix témat, služeb, firem, informačních serverů apod. Pokud máte kamenný obchod, je třeba mít také ověřenou adresu pomocí Google+ stránky v mapách. Pokud máte kamenný obchod, mít takový přístup se vyplácí. Nesnažte se o taková slova, o která se perou velké korporace. Najděte si klíčová slova, která nejlépe navedou vaše zákazníky na tu správnou cestu. Korporátní společnosti musí mít naprosto indiferentní přístup a většinou se zaměřují na boj o vysoce navštěvovaná klíčová slova. Menším a středním podnikům doporučuji spíše méně navštěvovaná klíčová slova s menším ekvivalentním počtem konkurenčních stránek.


Zkontrolujte popularitu klíčových slov s nástrojem, jako je Google Trends či Sklik. Každopádně musíte používat populární klíčová slova. Pokud nejsou dostatečně populární, úspěch nebude nikdy možný. Každá stránka může obsadit kvalitně maximálně několik takových pozic klíčových slov. Zvláště ze začátku je lepší se zaměřit pouze na jedno jediné klíčové slovo. Pokud získáte úspěch a dostanete se na první stránku, začněte se teprve soustředit na další klíčové slovo. Krok za krokem obsazujte pozice na klíčových slovech. Google nemá rád stránky které se zaměřují na více jak 10 klíčových slov. U méně navštěvovaných webů i více než 3 klíčová slova jsou špatně. Jděte na to step-by-step. Uvedeme příklad: náš zákazník SUN Interier začal obsazovat klíčové slovo "nábytek na zakázku", které se přímo vztahovalo k jeho doméně www.nabytek-na-zakazku.com. Jak vidíte, dnes zabírá společnost SUN Interier přední nekomerční místa vždy na první straně. Po dosažení úspěchu jsme se dále zaměřili na klíčové slovo "nábytek na míru" u kterého si se svojí pozicí stojí obdobně. Postupně jsme dosáhli dalších klíčových pozic - "výroba dveří na míru", "ložnice na míru", "moderní ložnice na míru", "ložnice na zakázku" či nedávno dosažené prvenství v termínu "výroba nábytku" atd. Jak vidíte, u některých klíčových slov je web našeho zákazníka na první stránce i několikrát, nehledě na další odkazy z google maps a Google+ pokud jste v sociální síti aktuálně přihlášeni. Jak vidíte, na první stránku se můžete dostat dokonce několikrát!


Použijte tzv. "meta tagy"


Meta tagy poskytují informace o webové stránky. Nejdůležitější meta tag je tag "title" - nadpis celé stránky. To říká vše a Google se na title zaměřuje. Měl by obsahovat vaši frázi či klíčové slovo.


Někteří lidé se mylně domnívají, že meta key words a meta popisy jsou strašně důležité. Vyhledavače jim ale nevěnují přílišnou pozornost - pokud vůbec. Přesto poskytují klíčová slova jasný, přesný popis a v kódu vašich stránek by jistě neměli chybět. Popis - meta tag "description" je ve výsledku mnohem důležitější. Pomůže vašemu zákazníkovi se rychle zorientovat v tom jaké služby mu jste schopni skutečně nabídnout.


Zaměřte se na obsah


Obsah je král. Výroba webových stránek bez obsahu a textu nemá skoro smysl. Bez užitečného obsahu vaše stránky nikdy nezískají dobré hodnocení. Takže, váš obsah by měl poskytovat informační hodnotu pro čtenáře. Vyhledávače dávají také přednost často aktualizovaným stránkám, na kterých se neustále něco děje. Google nemá rád "mrtvé" stránky. To je důvod, proč mnozí manažeři začlenili na své weby blogování a články.


Samozřejmě, budete také muset použít vaše fráze v obsahu samotných stránek. Ideální je připojit ke článku debatu, která je častým zdrojem cílových klíčových slov. Stránka se tak díky diskusím sama aktualizuje a přibývá tak obsah plný klíčových slov zcela sám, záleží jen na poutavosti článku a jeho čtenosti. Záleží zkrátka na tom, jak často se objeví hledaná fráze na vaší stránce. Použijte tuto frázi nejlépe v blízkosti otevření stránky v rámci prvního odstavce či nadpisu stránky - "page title" (h2).


Dávejte pozor na odkazy


Vyhledávače chápou příchozí spojení jako hlas pro vaše stránky. Vaše pozice půjde nahoru, čím více cizích stránek bude obsahovat odkaz na ty vaše. Čím více "backlinků", tím lépe vás bude Google bude hodnotit a posune vás ve vyhledávání nahoru. Důležité je, mít jiné stránky odkazují na ty vaše. Být v síti se spřátelenými správci webů. Informujte partnerské stránky a svoje vlastní stránky na facebooku, že došlo k nahrání nového obsahu.


Pověst odkazů je také důležitá. Odkazy ze spamových či virálních stránek může poškodit vaši hledanost. Googlu se také příliš nezamlouvají tzv.automatické výměnné programy. Pokud jde však o skutečné doporučení z konkrétních stránek, bere jej velice pozitivně. Stejně tak buďte opatrní, na jaké stránky sami odkazujete. Propojení na špatnou stránku, může také poškodit vaše vyhledávání.


Hodnocení


Hodnocení vašich stránek či přímo vaší podnikatelské činnosti vám může poskytnout nějaký spokojený zákazník například v rámci sociálních sítích google+ či facebook. Google bere hodnocení velice vážně a čím lepší hodnocení získáte, tím spíše vás Google doporučí a posune ve vyhledávání nahoru.


Vybírejte pečlivě odborníka


Nemáte zkrátka čas na to se všechno naučit? Můžete si najmout profesionála. To může být ovšem drahé; společnosti často požadují zaplatit tisíce, desetitisíce až statisíce měsíčně za takové služby. Vaše skutečné náklady budou záviset na vašich cílech a lokalitě působení vaší společnosti. Investice do SEO odborníků se však vyplácí ve formě častých dotazů klientů na objednávku zboží či služeb.


Bezohledné SEO praktiky


Google vás může označit jako spamovou stránku, takže důkladně zkontrolujte co vám takový odborník na stránce vyrobí. Skryté a nečitelné texty mohou vyhledávání naopak poškodit.


Jsou klíčová slova, kam se při vyhledávání není lehké dostat ani pro zkušeného SEO profesionála. Pokud je slovo často vyhledávané, pokud existují pro dané klíčové slovo miliony konkurenčních stránek, bude boj o první příčku nákladný nejen časově, ale i finančně. Někdy je lepší najít jiný ekvivalent klíčových slov na které se můžete zaměřit a se kterými se můžete dostat na první stranu. Sice budete na stránce s méně vyhledávaným klíčovým slovem, ale můžete být i první! K čemu je vám klíčové slovo, které vyhledávají statisíce lidí, ale jste na 150té stránce?


Vyhněte se společnostem, které tvrdí, že mají zvláštní vztah s firmou Google. Dejte si také pozor komu předáváte kontrolu nad vaším webem.


S takovými službami vám může pomoci i náš zkušený tým profesionálů Gladio marketing, více informací naleznete v sekci SEO našeho webu. Ta nejdůležitější tajemství, si totiž necháváme pro sebe a naše zákazníky!


Přeji hodně štěstí a úspěchu při optimalizaci vašich internetových stránek!


Pavel Krejčí


CEO&Founder ve společnosti Gladio marketing












Doporučený článek
Poslední příspěvky
bottom of page