top of page

Jak vytvořit největší reklamní hit?


S více než 7 miliony prodaných kopií, je Macklemore & Ryan Lewis '"Thrift Shop" jedním z nejúspěšnějších prodejních singlů v posledních několika letech.

Ale proč ta píseň měla tak obrovský úspěch? A jak se můžete poučit, pokud chcete, aby váš singl či reklamní klip byt takový velký hit?

Pokud se nad tímto tématem zamyslíme, zjistíme, že stejné postřehy jako u klipu Thrift Shop můžeme použít na výrobky, služby, nabídky, inzeráty, články, příspěvky, klipy, virální videa, zkrátka cokoliv...

Zde je pět klíčových postřehů:

1. Je to Single

Věděli jste, že Thrift Shop byl pátý v řadě singlů vydaného The Heist?

První singl byl "My Oh My" (vydáno prosinec 2010). Prodej se absolutně nezdařil. O měsíc později přišla "Wing $" (vydáno leden 2011), ale to se také nechytilo. Potom přišel na řadu singl, "Can´t hold us" (vydáno srpen 2011) jako třetí, o rok později "Same Love" (vydáno 07. 2012) jako čtvrtý singl ...

... všechno špatně dokud nevyšel "Thrift Shop" ( 08. 2012). Ten vybouchl jak bomba v říjnu 2012 a měl takový úspěch, že s sebou vynesl i předchozí písně.

Takže jaké je poučení? Vydávat a propagovat v řadě sérií po jednotlivých písních dokud se jedna nestane hitem. A pokud se nestane hitem, poskytnout odkazy na finálně nejúspěšněnjší song (příspěvek, službu, produkt...). Netlačte na pilu s klip-artem, který nemá dostatečné přirozené reakce diváků, posluchačů fanoušků či reklamožroutů. Vydávejte nové a nové příspěvky, singly, videa, klipy a navazujte je všechny v rámci odkazů na ten statisticky nejúspěšnější ze všech... Nejúspěšnější klip pak nechtě odkazovat na klipy ostatní v pořadí od druhého nejúspěšnějšího k nejhoršímu.. ideálně dva nejhorší klipy stáhněte a nevysílejte.

2. To co vytvoříte musí být jiné, originální

Pokud se nechcete utopit v moři nových sdělení (hitů), nedržte se klasické představy, že první útok na posluchače bude úspěšný. Jak tedy získat sledovanost, vyniknout? Jak dosáhnout toho aby se posluchači zaposlouchali i do ostatních hitů či sdíleli příspěvky na ně?

které vy považujete udat, ale ty zkrátka nefrčí?

Jednoduchá odpověď: Být jiný a originální.

"Thrift Shop" je jiný: Je to óda na vynalézavost a je báječné užívat si luxus, který si nemůžete nikdy dovolit.

Umožnili svým posluchačům dotkount se luxusu, který si nikdo nemůže dopřát. To o čem vlastně rappeři většinou zpívají.

Ve skutečnosti je to PŘESNĚ NAOPAK.

Z toho plyne ponaučení: Pokud chcete, aby si všimli toho co děláte a ne toho co dělají všichni ostatní, odvažte se být jiní a originální. Část příznivců odpudíte, ale můžete se spojit s mnohem více lidmi. A to je to o co jde. Posléze můžete svým posluchačům či příznivcům, fanouškům či klientům pomocí tohoto lákacího manévru dotlačit k tomu co se snažíte prodat, ale masy vám nedokázaly věnovat dostatečnou pozornost.

3. Musí to být zábava

Stejně jako Jonah Berger píše ve své knize "Contagious: Why things Catch On" vtipy a humorné povídky, které patří k jednomu z nejvíce virálních hitů v anglo-americkém prostoru sociálních sítí. Může pak díky takovým virálním hitům prodat mnoho knih. Protože jeho humor je vysoce vzrušující, pozitivně emotivní, šokující a pro stydlivé lidi obsahem často natolik provokativní, že jeho obsah klade každému otázky. Nutí příjemce sdělení přemýšlet. Růžový krokodýl? Proč ne? Robotický bubeník? Zajisté! Fialový sníh? Ovšemže!!!

"Thrift Shop" je hlavně zábavná píseň ... má kontroverzní a neseriozní obsah, který šokuje okolí i příznivce.

Takže nezapomeňte: I když vaše "věc" není komická, neberte se příliš vážně. Ujistěte se, že je to zábava, mluvte hodně o své hudbě či produktu a vysvětlujte jeho obsah a co jste tím chtěli říct, chcete-li aby se o něj alespoň někdo podělil i když třebas nic ve výsledku nekoupí.

4. Je to hymna

Thrift Shop není jen píseň - je to hymna.

Proč? Nejen protože je rytmická a melodicky jednoduchá a příjemná poslechu. Protože tato píseň se stává symbolem, který zachycuje aktuální kulturní fenomén vintage oblečení.

Máme pro vás dobré zprávy: Pokud chcete, aby se vaše píseň stala hymnou, nemusíte zrovna vytvořit zcela nové hnutí...

Už chápete proč byly úspěšné songy jako lambada nebo Gangam style od korejského rappera PSY? Už chápete proč jsou úspěšné reklamy jako má například Aquila s promo-hudebním klipem "...nananana.. nejsem tvojí holčičkou..." ? :D

Vše, co musíte udělat, je navrhnout trend, který se již jako nepojmenovaný kulturní jev objevuje u samotného publika.

Napište koncept písně či reklamy s jasnou a soustředěnou zprávou, a budete mít větší šanci, aby se stala obrovským hitem, jako Thrift Shop či podobné songy.

5. Je to vizuální

S "Thrift Shop" na vás útočí obrazem!

Hudební klip (současná sledovanost více než 430 milionů zhlédnutí na You Tube) komunikuje vizuálně: je to zábava, je to jiné, prapodivné, uchvacující, něco na co se musí každý podívat. Takový aby sám příjemce virálního sdělení použil termíny jako "hustý" nebo "no tak to je masakr"... to vše musí splnit váš nový hit!

V dnešním on-line světě (je těžké zachytit pozornost člověka), ale dokážete to pomocí ohromující, neobyčejné, originální a vizuální show, která zaujme.

Pokud chcete, aby vaše další skladba nebo reklama byla velký hit nebo dokonce aby to bylo úspěšnější než to co jste vytvořili předtím - nešetřete na vizualizaci a propojte linky úspěšného s nejúspěšnějším.

Teď mi řekněte něco vy, vážení čtenáři :) ...

Už víte proč se věnuje můj článek tak úspěšnému hudebnímu klipu? Proč tento veleúspěšný kip připouji ke svému článku? :) Proč o něm asi mluvím? Proč toto téma?? :) :)

Proč myslíte, že některé skladby se staly hitem? A co děláte pro to abyste zvýšili své šance na dobré skóre?

Okomentujte prosím můj článek či zanechte komentář!

A pokud nás chcete podpořit sdílejte náš článek!

Díky!!

Pavel Krejčí

CEO&Founder Gladio marketing

Doporučený článek
Poslední příspěvky
bottom of page