top of page

Marketingové strategie pro zvýšení prodeje


Marketingové strategie pro zvýšení prodeje


Ve světě, ve kterém hlavní pozornost určuje cena, je stále těžší přitáhnout pozornost cílových zákazníků. Navíc pokud se vaše podnikání dá definovat pojmem "small business", je vaše pozice o to těžší, protože stojíte v nerovném boji proti větším společnostem či nadnárodním gigantům s dobře financovanými marketingovými odděleními. Tím výčet pomyslných "nepřátel" vašeho businessu nekončí. Musíte také soutěžit s rozptýlením pozornosti uživatelů, zejména na poli sociálních sítí, kde udržet pozornost zákazníka je velice těžké, zvláště když proti vám nasadí někdo těžký kalibr jakými jsou roztomilí pejsci či nekorektní kreslený vtip.


To však neznamená, že vaše marketingové úsilí musí stát spoustu peněz, nebo že byste ho museli pojímat příliš dramaticky, abyste dokázali vystoupit z davu. Zde vám předkládáme pár kreativních a levných způsoby, jak se dostat digitálním trhům "na kobylku".



1. Získejte podporu známé či místní celebrity

Mnoho podnikatelů sní o tom, že by jejich výrobky nebo služby podpořila nějaká globální celebrita. To je však často chyba. Pokud si nemůžete dovolit získat mediální superstar pro podporu svého podnikání, zkuste vyhledat lokální osobnost, kterou všichni v okolí vašeho podnikání dobře znají. Kdo přesně jsou místní celebrity? Jsou to lidé, ve kterých se píše v místních novinách. Může jít o "opěvovaného hrdinu", starostu, ředitele školy či slavného rezidenta, který se snaží dělat něco pozitivního pro místní komunitu. Vzhledem k tomu, že jsou ve vašem okolí, tito lidé by měli být relativně snadno dostižitelní a jistě je půjde kontaktovat i osobně, nejen telefonicky nebo e-mailem. Ideální je, když takové osobnosti věnujete nějaký váš produkt jako dárek, či bezplatný balíček vašich služeb. Má to však pár háčků: měli byste s nimi také navázat komunikaci, aby si zákazníci mohli všimnout upřímné zpětné vazby. Jejich zpětnou vazbu byste mohli zveřejnit na sociálních sítích, na veřejném blogu nebo článku na vašem webu.


Související článek: Moderní webdesign a nové trendy



2. Vytvoření profilu a skupiny na LinkedIn

Pokud se váš business zabývá komerčními službami či výrobky, které využívají především podnikatelé, LinkedIn je tou nejlepší volbou. Sociální sítě typu Facebook slouží totiž primárně volnočasovým aktivitám a uživatelé často reklamu vnímají negativně. Pokud však nabízíte služby, které jsou nezbytné pro chod společností a firem, LinkedIn vám umožní oslovit přímo podnikatele, či zaměstance podniků, které by se dali zahrnout do okruhu vaší cílové zákaznické skupiny.


To však chce spoustu času a úsilí. Nemůžete očekávat, že po založení diskusní skupiny, vám hned druhý den přistane do klína zakázka snů. Cílem by mělo být pomoci a poskytnout informační zdroje či zajímavé odkazy a zahájit diskusi o tématech, které mohou být pro komunitu vašich zákazníků důležité. Skupiny by měly poskytnout také místo pro členy vaší organizace či další nezávislé odborníky. Tím, že jste komunitní skupinu založili, získáváte výhodu administračních práv. Stejně tak to platí i u všech ostatních sociálních sítí. Některé sítě však nejsou pro propagaci produktů a služeb pomocí diskusních skupin příliš vhodné.


Na LinkedInu můžete navíc oslovovat šéfy firem i osobně a přímo se na ně zacílit. Nedávno mne jakožto CEO Gladio marketingu oslovil na LinkedInu zaměstnanec jednoho exklusivního krejčovského salonu, který mne příjemným způsobem oslovil a navrhnul mi nezávaznou návštěvu salonu s možností využití osobních výhod významného zákazníka. Navíc mne informoval, že je také možné si prohlédnout práce světově proslulého výrobce bot Lawarta a případně si dohodnout výrobu nového obleku na míru včetně těch nejlepších bot. Což mne potěšilo dvakrát. Zaprvé protože jedny takové boty od Lawarta, který je mimochodem mým dlouholetým kamarádem, vlastním a zadruhé protože jsem byl v přímém přenosu svědkem použití několika marketingových strategií o kterých jsem dříve psal ve svých článcích. Spolupráce krejčovského salonu s elitním ševcovstvím mi připomenula článek o marketingové koncepci "hostitel a příjemce".





3. Zveřejnění komerčního obsahu na specializovaném blogu

I když to může být obtížné dostat se na přední strany obálek významných časopisů či internetových magazínů, nemusí být zase tak těžné získat příležitost vystupovat na populárním nika blogu takového časopisu na internetu. Dalším příkladem jsou diskusní skupiny různých fanklubů. Pokud například prodáváte automobily konkrétní značky, která má svůj vlastní nezávislý fanklub na nějaké sociální síti, pokud se domluvíte s administrátory takového webu (například výměnou za slevu na službách či ceně vašeho zboží), jistě vám umožní za určitých podmínek propagovat vaše produkty či služby. Někdy však dárky nepohou, zvláště v případě vysoce navštěvovaných nik, kde si je majitel vědom síly svého komunikačního kanálu. V takovém případě je potřeba mluvit o penězích.


Další možností je vzájemné sdílení administračních práv. Pokud se například domluvíte s nějakým kolegou, jehož business je příbuzný tomu vašemu, avšak nezasahuje do vaší tržní niky, můžete si navzájem vyměnit editorská práva na stránkách sociálních sítí a jednou za čas sdílet navzájem obsah. V takovém případě doporučujeme této funkce příliš nezneužívat. Nikdo nestojí o partnera, který svým obsahem přebije vaši vlastní propagaci.


Často je také dobré vnímat nápady členů fór v příspěvcích. Členové diskusních fór, kteří reagují na vaše příspěvky vám mohou pomoci s případnou reflexí díky objektivnímu hledisku, které vám jako majiteli businessu chybí. Pokud se zájmem budete diskutovat veřejně připomínky vašich čtenářů či diskutérů, můžete tím získat jisté uznání či dokonce sympatie. Pokud v takovém fóru narazíte na skutečného odborníka či uznávanou osobnost daného blogu, navrhněte případnou spolupráci, interview do článku na vašich stránkách, který pak s nikou propojíte. Tím dodáte vážnost vašemu novému partnerovi a zároveň uznání či sympatie komunity.


Ukázka naší práce, video které bylo vyrobeno za účelem promítání v řetězci multiplexů Cinestar



4. Vytvoření videa na YouTube

S více než 800 milionů unikátních návštěvníků měsíčně, YouTube může být výkonnou platformu pro marketing vašeho podnikání na internetu. Musíte vašk jít nad rámec pouhého vysílání propagačního videa vašeho produktu, jde o to sdílet myšlenky, informace či se podělit o kvalitní humor.

Propagační či virální videa, které vytvoříte, by měli zahrnovat tyto prvky: 1) Titulek obsahující klíčová slova 2) Jasné poselství zprávy (nesnažte se sdělit příliš mnoho v jednom videu) 3) Výzva k akci tj. sdělit divákovi co má udělat. Například nákup zboží či příhlásení se k odběru vašich newsletterů I když můžete utratit malé jmění na technice od fotoaparátů, kamer a osvětlovacích zařízení až po software pro úpravu videa, někdy vám postačí kamera smartphonu. Co se týče úpravy, pokud jste na Mac, například, mohli byste využít aplikaci iMovie. I v případě, že nemáte Mac můžete najít volný software na internetu, nebo využít profesionální editor jako je například Fiverr, za pouhých 5 $ v závislosti na rozsahu práce.


Kvalitní video vám také může pomoci poskytnout potřebný materiál pro výrobu webových stránek.


Pokud však toto necháváte raději na profesionálech, je možnost také oslovit tým zkušených profesionálů, kteří se denně věnují videoprodukci. Gladio marketing se zabývá videoprodukcí a rádi vaši reklamu natočíme!




Doporučený článek
Poslední příspěvky
bottom of page